Vladimir Beliș, fostul director INML: ”Au murit oameni cu coronavirus, dar nu din cauza infecției. Pentru mine e un mare semn de întrebare”

Vladimir Beliș, fostul director INML: ”Au murit oameni cu coronavirus, dar nu din cauza infecției. Pentru mine e un mare semn de întrebare”
Vladimir Beliș, fostul director INML: ”Au murit oameni cu coronavirus, dar dar nu din cauza infecției. Pentru mine e un mare semn de întrebare”
Publicat: 20/07/2020, 10:56
Actualizat: 20/07/2020, 11:13

Noul coronavirus nu depune armele, iar România traversează o perioadă medicală în care numărul cazurilor de infecție este creștere. Însă există și numeroase semne de întrebare referitoare la cauza principală care duce la deces, iar fostul director INML, Vladimir Beliș, spune că au murit oameni care au fost testați pozitiv, numai că decesul nu a survenit – în foarte multe cazuri – din cauza noului coronavirus.

Pentru a avea o imagine clară într-un astfel de moment medical dificil, autopsia ar trebui să fie un demers logic și esențial, fiindcă doar astfel se poate stabili, cu precizie, care a fost cauza morții unui pacient infectat cu COVID-19.

”Autopsia e necesară pentru că din mențiunea legală autopsia se face pentru stabilirea cauzei morții. Deci dacă plecăm de la ideea că nu toți cei care sunt etichetați că mor de COVID-19, chiar mor de COVID-19, atunci trebuie să facem o autopsie ca să vedem de ce a murit. Chiar dacă a fost infectat cu coronavirus, poate a murit din cauza unui infarct miocardic. Deslușirea cauzei morții prin calea autopsiei, primul obiectiv”, a spus Vladimir Beliș în timpul unui interviu realizat de Mihai Gâdea la Antena 3.

Vladimir Beliș: ”Eu pun sub semnul întrebării categorisirea ca fiind decese cauzate de coronavirus toți cei care sunt testați pozitiv”

Profesorul Vladimir Beliș insistă asupra ideii – din ce în ce mai vehiculată în spațiul public – că noul coronavirus nu constituie, neapărat, cauza decesului. 

Mai mult, fostul director INML acuză ”o transmitere manipulativă a informației”, iar aceasta nu ar avea nimic comun cu realitatea. ”Există și alte cauze de moarte”, insistă Vladimir Beliș.

”Nu a murit nimeni de coronavirus. Au murit oameni CU coronavirus, dar NU DIN CAUZA infecției de coronavirus. Nu e nevoie nici de pandemii, nici de epidemii. Asta au spus colegii noștri din Spania, Italia, Germania, Elveția și Franța. E o transmitere absolut manipulativă a informației, nimic comun cu realitatea. Plecând de la ideea că există cazuri asimptomatice. Deci omul are testul pozitiv, e infectat, dar nu are niciun semn. Plecând de la acest lucru, eu pun sub semnul întrebării categorisirea ca fiind decese cauzate de coronavirus toți cei care sunt testați pozitiv. E o logică elementară. Dacă sunt cazuri asimptomatice. Există și alte cauze de moarte. Iar acest lucru pune sub semnul întrebării dacă raportarea de număr total de decese prin COVID-19 este cel real”, a mai spus Vladimir Beliş în timpul interviului.

”Autopsia e necesară pentru a lămuri care sunt leziunile organice specifice”

Profesorul Vladimir Beliș consideră că lipsa unei autopsii face ca principala cauză a morții să nu fie devoalată, astfel că decesul este ”contabilizat” pe lista lungă a celor provocate de COVID-19.

Un tratament adecvat nu poate fi aplicat ulterior, în cazul altor pacienți infectați, și nu pot fi trase concluzii medicale viabile dacă nu a fost efectuată o autopsie. Cu atât mai mult cu cât noul coronavirus nu a fost încă decriptat 100%.

”Al doilea motiv pentru care trebuie făcută autopsia. În orice afecțiune nouă care nu e suficient de bine studiată, nici din punct de vedere clinic, nici din punct de vedere morfo-patologic, e necesară autopsia. E necesară pentru a lămuri care sunt leziunile organice specifice determinate de această nouă maladie. De ce? Pentru că stabilind ce organe sunt afectate, putem aplica și tratamentul. Nu poți să dai un tratament dacă nu știi ce organ e vizat de boala respectivă. Și cum să afli dacă nu faci autopsie? Pentru mine e un mare semn de întrebare”, a mai precizat Vladimir Beliș.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Măcelarul de eunuci”: Un bărbat care a făcut o afacere filmându-se în timp ce își...
Mega-surpriză la show-ul Antenei! Ei sunt câștigătorii de la 'Te cunosc de undeva'
FOTO. Prezentatoarea știrilor sportive, gafă la TV! Ce s-a văzut în direct
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și...
Prințul William și Kate Middleton, probleme în căsnicie. Decizia luată de viitorul rege al Marii...
Mara Bănică, transformată TOTAL după ultimele operații estetice. Fanii abia o recunosc
Câţi bani au românii în Pilonul II de pensii. Suma e de 3 ori mai...
"Plângea lângă fată". O tânără de 17 ani și-a pierdut viața după ce mașina condusă...
Accident mortal în județul Suceava! Un bărbat și-a pierdut viața și altul este în stare...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
E legal să circuli cu portbagajul deschis când transporți mărfuri voluminoase? Ce obligație au șoferii
Scandal de spionaj în Marea Britanie. Trei bărbaţi, acuzaţi că au lucrat cu serviciile din...
Actorul din Războiul Stelelor a spus ADEVĂRUL! „Este mai mult un basm...
O MARE COMPANIE a luat decizia finală. Vrea să vină și SĂ BAGE BANI în...
Pensiile private, la un nou record. Câți bani s-au strâns la Pilonul II
Florin Salam, în genunchi în fața soției după ce Roxana i-a oferit cadou o mașină...
"Plângea lângă fată". O tânără de 17 ani și-a pierdut viața după ce mașina condusă...
Preferințele Monicăi Tatoiu în materie de bărbați și motivul pentru care a treia căsătorie durează...
Mesajul lui Florin Piersic Jr. care i-a revoltat pe admiratorii tatălui său, maestrul Florin Piersic
BANCUL ZILEI. În seara de Ajun, Moş Crăciun vine la Bulă. Îl arată cu degetul...
Câți ani de viață câștigăm dacă avem obiceiuri sănătoase?
×